vrijdag 18 april 2014

Holy Island bereikt

Northern Cross Pilgrimage Vrijdag 18 april

Fenwick - Holy Island

Vandaag maar een kort stuk lopen van Fenwick naar Holy Island. Aan het wandelgedeelte komt dan een einde, de spirituele tocht gaat nog twee dagen door tot paaszondag.
De dag begon met voor de laatste maal het ochtendritueel van inpakken, eten en de zaal schoonmaken. Met veel passen en meten ging alle bagage in de inmiddels vier auto's en ook nog de 15 pelgrims. We werden afgezet even buiten Fenwick aan de goede kant van de A1. Vandaar liepen we tussen de weilanden door naar de kust, waar de vier pelgrimsroutes zich verzamelden. We waren de eerste groep die arriveerde en werden opgewacht door een groepje fotogafen. Die hebben heel wat fotoĊ› gemaakt, zeker als jongeren een kruis droegen of een van de kinderen meehielp. Een van de routes is een gezinspelgrimage. Dus er lopen nog wel wat kinderen mee.
Om kwart voor elf was het water voldoende gezakt om de traditionele pelgrimsweg te kunnen volgen. Die is over het wad gemarkeerd met een rij stokken. Die moet je links passeren; ter rechterzijde bestaat het gevaar van drijfzand. Na enige instructies zette de stoet zich om elf uur in beweging. Niet alleen de deelnemers aan de Northern Cross lopen mee. De tocht naar het eiland staat open voor iedereen die mee wil doen. Onze groep Denen was ook van de partij. Ik denk dat in totaal meer dan honderd mensen aan de overtocht begonnen. Daarvoor werd het eerste stuk van de causeway voor alle verkeer afgesloten, zodat wij dat gedeelte rustig konden lopen. Vanaf nu wordt er geen onderscheid meer gemaakt tussen de leden van de verschillende legs. Iedereen kan een van de kruizen een stuk dragen. Terwijl de stoet zich al in beweging zette, zagen Karen en ik tot onze verrassing dat 'ons' kruis nog tegen een stuk muur stond. Tja, als die kans je zo wordt toegeworpen, moet je die ook nemen. Even later liepen we voor aan de stoet de causeway op, terwijl de paperazzi weer hun plaatjes schoten. Toch bijzonder om op Goede Vrijdag op dit stuk het kruis te dragen.
Na pakweg vijfhonderd meter begint de traditionele pelgrimsweg. Op dat punt deden de pelgrims hun schoenen en kousen uit en begon de echte tocht over het wad. Veel zand, af en toe modder en soms wat plassen en geulen. Als er al water lag, was het nooit diepen dan tien centimeter. De temperatuur viel erg mee. De avond te voren waren we gewaarschuwd, dat er een straffe, koude wind zou zijn. We zijn grote bofferds vandaag. Een stralende zon begeleidde ons, zonder een wolkje aan de lucht. De overtocht duurde zo' n vijf kwartier. Aan de overkant wachtte ons wat teiltjes met warm water, waarmee we onze voeten konden wassen. Handdoeken hadden we zelf meegenomen. 
Op het eiland hebben we nog een stukje gelopen. De kruizen zijn voorlopig neergezet op de binneenplaats van het SVP-hostel. Dat is een soort vakantiekamp, dat wordt gerund door de Society of Vincent de Paul, de Vincentiusvereniging dus. Vrijwilligers uit Newcastle verzorgen deze dagen voor de catering en het onderdak. Vanavond om 19.00 uur vindt de Goede Vrijdag vering plaats, in een van de kerken op het eiland. Op wisselende plekken vnden de komende dagen allerlei vieringen en andere activiteiten plaats.     

Geen opmerkingen:

Een reactie posten